Chateau Hourbanon
På hjemmesiden til en vinprodusent står det vanligvis litt om hvordan vinen produseres. Detaljnivået er svært varierende, noen ganger står det kun at vinen er gjæret og modnet i en ståltank eller, for dyrere vin, at den er modnet i noen fat av et spesifikt opphav og alder. På hjemmesiden til Hugues Delayat kan man lese i detalj om at druen blir til vin, inkludert et langt avsnitt om hvor mange egg han ville trengt til å klare vinen hvis det skulle ha vært nødvendig. Ikke bare står det hva han gjør, men hvorfor han gjør det. Ikke rart at det var kjærlighet ved første smak da vi traff ham på en messe i Paris i 2017.
Château Hourbanon er en 13 ha familieeiendom i Prignac-en-Médoc, halvannen times kjøring nord for Bordeaux by. Nåværende eier er sønn av tannlegeparet og vinentusiastene Rémi og Nicole Delayat, som kjøpte eiendommen i 1974 og brukte to tiår på å sette den i stand. Hugues, som han heter, har overtatt den stoiske holdningen og det metodiske arbeidet til foreldrene. Ingenting hos Château Hourbanon overlates nemlig til tilfeldighetene, verken i vinmark eller kjeller. La oss begynne med å belegge den påstanden med et konkret eksempel fra vinmarken og to typiske utfordringer for vindyrkere i området.
Det har tradisjonelt vært vanskelig å få god modning på tanninene i Nord-Médoc - det har vært stedet for faste og litt tøffe viner. Det skyldes delvis klima og terroir, men kanskje vel så mye at prisene som har blitt oppnådd på vinene fra området har vært moderate. Da kan ikke avlingene være nede på et nivå som gjør at druene modnes like godt som i AOC-enklavene i Haut-Médoc. Og; når prisene har vært akseptable, har vinprodusentene heller investert i nye eikefat og produksjonsteknologi.
En utfordring av nyere dato er tørrere og varmere vær. Toppjorden i Médoc, som består av sand og grus, er nemlig ganske dyp og godt drenerende, som er fint når det regner, men en utfordring når klimaet har blitt varmere og tørrere. Da får ikke planten nok vann, fotosyntesen stopper opp og druene modnes ikke.
Begge disse utfordringene er løst av Hugues ved å øke plantetettheten. Vanlig i appellasjonen er 5000-6000 planter per hektar, hos Hourbanon er gjennomsnittlig tetthet 7800 planter per hektar. Økt konkurranse om næring fører til at røttene vokser dypere, slik at de kommer ned til vannreservoarene i beltet av kalkholdig jord tre meter under overflaten. Dette gjør at plantene bedre takler tørke. Samtidig betyr det også at avling per plante går kraftig ned, og det betyr bedre modning.
Økt plantetetthet betyr imidlertid også økte kostnader. For det første øker det manuelle arbeidet per hektar og med det også kostnadene. For det andre er utstyret som kreves for planter med en meters mellomrom mellom radene ca tretti prosent dyrere, for ikke å snakke om overradstraktoren som må brukes (fr. enjambeur), som er fem ganger så dyr som en vanlig mellomradstraktor. Men som Hugues sier: "kvalitet har en pris og for yrket mitt, som også er min lidenskap, bryr jeg meg ikke om prisen, kun kvaliteten".
Det samme mantraet kommer til uttrykk i det metodiske vinmakerarbeidet. Hugues tar ikke snarveier for å kutte kostnader, og kvalitetsforbedringer hos Hourbanon er veloverveide, ikke resultat av trender eller lettvintheter. Vinene er sertifisert økologiske siden 2015-årgangen, som resultat av langvarige eksperimenter. Hver detalj er gjennomtenkt, hver årgang er unik. Noen år lar han vinen ligge opptil fem uker på skall etter fullført alkoholgjæring, andre år kun en uke. I de fleste tilfeller unnlater han å filtrere vinen, med unntak av de årgangene hvor de filtrerte laboratorieprøvene smaker bedre. Vinen modnes i minimum 12 måneder på fat, i de fleste tilfeller over 18 måneder. Tålmodighet har vært en dyd på denne eiendommen siden 1974. Det betyr også at Hugues ikke selger vinen før den er klar, og at han derfor ofte har modne årganger på markedet.
Alt for Hugues handler om kvaliteten i flasken. Derfor var han heller ikke med i Cru Bourgeois-systemet fra 2009-2018. I det tidsrommet måtte nemlig hver eneste årgang av vinen godkjennes, noe som medførte høye kostnader, 0.5 € per flaske for Hugues lave produksjon, og et intrikat og rigid regelverk der du for eksempel kunne utelukkes hvis du ikke hadde pløyet vekk alt av ugress før inspeksjon. Merkelappen var dyr og gjorde ikke vinen bedre. Regelverket ble imidlertid endret, etter press fra Hugues og andre, og fra og med 2018-årgangen er klassifiseringen gyldig i fem år, og Ch. Hourbanon med igjen.
I motsetning til hva som er tilfellet for Haut-Médocs enklaver, er det ikke lukrativt å være vinmaker i Nord-Médoc, og for Hugues del, skulle det bli enda vanskeligere. I 2018 ble han skadet i en alvorlig motorsykkelulykke. Han tilbrakte et halvt år på sykehus og i rehabilitering før han endte opp med å måtte amputere den ene leggen. Deretter tilbrakte han nye måneder i rehabilitering. Det er lett å la seg knekke av slikt, selv for de sterkeste. Ikke minst når man må føre en kamp mot forsikringsselskapet for å få dekket utgifter til lønn til avløsere - det er ting man ikke kan gjøre selv lenger når leggen er erstattet av en protese. Heldigvis er ikke Hugues en person som lett gir opp, han går til arbeidet med ukuelig pågangsmot og har ingen planer om å gi seg før han kan overlate arbeidet til neste generasjon.
Chateau Hourbanon er et produkt av Hugues og hans unike personlighet - tålmodig, stoisk, urokkelig, tenkende, kompromissløs og eksperimenterende. Og, når man sitter med et glass av denne vinen i hånden, er det ikke akkurat slik den smaker?